Exposities


Online exposities

24 uur per dag gratis toegang tot exposities. Onze leden hebben allemaal een Online Museum, maar zij kunnen ook een expositie tonen van een bepaald onderwerp welke uitgelicht is met verhalen en afbeeldingen. Pop Up Expositie

Cel 003 H-vleugel DeBlokhuisPoort
Cel 003 H-vleugel DeBlokhuisPoort

Geef jouw online/ Pop Up expositie op via contactformulier.

Pop-Up Exposities


Een pop-up expositie is een tijdelijke tentoonstelling in een gebouw of openbare ruimtes. Hier de Pop Up exposities van de leden van het Platform Online Musea. Vul het formulier in van jouw Pop Up Expo

Commentaren: 6
 • #6

  Mini Expo Huis van Bewaring (donderdag, 09 september 2021 17:14)

  Het cellenblok A vleugel Huis van Bewaring Leeuwarden. Rond 1889 werd besloten tot het afbreken van verschillende gebouwen op het oostelijk deel van de Bijzondere Strafgevangenis en het bouwen van een Huis van Bewaring met administratiegebouw en cipierswoning en verder toebehoren, benevens het maken van een toegangsbrug tot deze gebouwen over de Keizersgracht. lees meer klik dan op de naam om naar de website te gaan.

 • #5

  Mini expo Vervoer & E-detentie (zondag, 11 oktober 2020 13:36)

  Mini-expositie in De Blokhuispoort Leeuwarden
  Vanaf 2 oktober tot 31 december 2020 is de mini-expositie te bezichtigen in cel 003 van de H-vleugel in de Blokhuispoort. Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur. Door de coronamaatregelen is de officiële opening op 1 oktober geweest in besloten kring. De informatie over deze mini expositie is ook via het online museum te lezen klik op de link boven deze tekst.
  Sinds 1813 is er bewaakt vervoer van gevangenen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) is een landelijke organisatie die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt. Zij verzorgt vanaf 1 februari 1997 het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen.
  Elektronische detentie wordt in ons land sinds eind 2001 toegepast. Elektronische detentie is het tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf op een plaats buiten de inrichting, meestal thuis. In november 2001 startte een proef waarbij gedetineerden met een enkelband betaald werk buiten de penitentiaire inrichting konden gaan uitvoeren.

 • #4

  Korps Gestichtswacht (zondag, 29 maart 2020 13:31)

  Het Korps Gestichtswacht voert vanaf 1942 beveiligingstaken uit in de Nederlandse gevangenissen, ziekenhuizen en in de Rijksasiels voor Psychopaten. De Gestichtswachter wordt ook regelmatig ingezet bij gedetineerden transport. Het Korps Gestichtswacht is bewapend met de karabijn, pistool, knevelketting en de wapenstok. Op 1 februari 1984 wordt het Korps Gestichtswacht opgeheven, de beveiliging in de gevangenissen wordt overgedragen aan de (Bewa) Bezoek de website, vele verhalen en foto's.

 • #3

  Cel 003 H-vleugel (vrijdag, 29 november 2019 22:08)

  Tijdens openingstijden zijn er mini exposities te bewonderen over de geschiedenis van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring. Laat je verwonderen bij het zien van oude foto's en verhalen van onze vrijwilligers van Stichting Blokhuispoort. Het verhaal van DeBlokhuisPoort Boeit!

 • #2

  Verhalenavond (donderdag, 31 oktober 2019 22:38)

  Verhalenavond 15 november 2019 van 19.00 tot 22.00 uur Zwanger in de cel door Rik Jongbloed. Samen met mijn oma werd mijn moeder 75 jaar geleden in het Huis van bewaring gevangen gezet. Op 8 december 1944 werden zij door Friese verzetshelden op spectaculaire wijze uit de gevangenis gehaald. Verhalenavond  Locatie: ALIBI-HOTEL BGG. BLOKHUISPOORT H-VLEUGEL - LEEUWARDEN

  Met vriendelijk groet Willem Helfrich  blokhuispoort.nl

 • #1

  Maand van de Geschiedenis Hij/ Zij (zaterdag, 31 augustus 2019 16:32)

  Gevangen vrouwen in Nederland. In de middeleeuwen werden vrouwen verbrand of verdronken als heks, een kruidendrankje maken kon de doodstraf op staan. Mannelijk heksen werden tovenaars genoemd en hadden meestal een betere status. Een misoogst of de dood van een dier of een mens was vaak aanleiding tot het zoeken van een zondebok.

  Vijf lotgenoten in het Huis van Bewaring van Leeuwarden. Vijf vrouwen in een cel opgesloten die ze moesten delen van 4 januari 1945 tot 20 februari 1945. Hun ervaring is in tekening en tekst beschreven. Iedere zaterdag van de maand oktober te zien in de directeurskamer van DeBlokhuisPoort in Leeuwarden. Opgave via de website www.blokhuispoort.nl/maand-van-de-geschiedenis/