Nieuwsberichten


Nieuwsberichten van de leden en van de redactie van het Platform Online Musea. 

Plaats hier de nieuwtjes. 


Commentaren: 46
 • #46

  Dylan de Groot (donderdag, 23 december 2021 13:45)

  Ik ben Dylan de Groot en tot wanhoop van de rest van het gezin heb ik de zolder van ons huis in Breda ingericht met een kleine militaria collectie. Van documenten uit de Tweede Wereld Oorlog tot uniformen van de laatste jaren. De collectie groeit! Door vrienden, kennissen en zelfs door veteranen uit het buitenland. Kijk gerust eens rond op mijn website en als je vragen hebt, stel ze dan gewoon. Groet Dylan

 • #45

  Platform Online Musea (zondag, 05 december 2021 17:38)

  De certificaten voor het jaar 2022 zijn online geplaatst op de persoonlijke pagina's van de verzamelaar.

 • #44

  Martin Foppen (vrijdag, 10 september 2021 12:00)

  Zinvolle ontsluiting van je museale verzameling vraagt om 3D-fotografie.
  Onze fotospins zijn geschikt voor online presentatie- en PR-doeleinden, ik licht je graag onze mogelijkheden toe.

  Om onze 3D-fotografie voor jou toegankelijker te maken, willen we speciaal voor leden Platform Online-Museum fotografiedagen organiseren. Mits daar voldoende animo voor is, dit is dus een (uiteraard vrijblijvende...!) oproep aan de leden.

  Met vriendelijke groet, Martin Foppen
  FR STUDIO B.V. Harderwijk
  www.frstudio.nl - martin@frstudio.nl - 06 22558692.

 • #43

  Dennis en Ron pugh van Randeraat (zondag, 01 augustus 2021 11:32)

  Momenteel doen wij mee aan twee grote tentoonstellingen.
  de Gouden Koets tentoonstelling in het Amsterdam Museum en de tentoonstelling Juliana ein jahrhundert in puppen in de Duitse stad Annaberg Buchholz.

 • #42

  Platform Online Musea (vrijdag, 09 juli 2021 13:45)

  Er is een nieuwe rubriek aangemaakt in de verzamelingen, de sport krijgt een eigen rubriek.
  Nieuw is het Drentsvoetbalmuseum. Wij zijn een museum gericht op het heden en verleden van het voetbal in Drenthe.
  Voetbalhelden. Een overzicht van voetbalplaatjes die in Nederland zijn uitgegeven.
  Mijn voetbalnostalgie. Foto's en verhalen van toen over voetbal.
  Met vriendelijke groet, de redactie

 • #41

  Anita's vingerhoedjes (zondag, 27 juni 2021 12:42)

  Hallo allemaal! Ik zal me even voorstellen! Ik ben Anita Aspeslagh, Ik ben woonachtig in Middelburg. Ik ben sinds vorig jaar begonnen met het actief sparen van vingerhoedjes. Wat begon met een paar hoedjes van plaatsen waar ik was geweest, is het nu ruim uitgebreid met +-1000 hoedjes van verschillende series. Omdat ik het leuk vind om een overzicht te houden van wat ik allemaal inmiddels heb vergaard, lijkt het me ook leuk om mijn collectie tentoon te stellen middels een website. Deze zijn alleen om tentoon te stellen, groetjes Anita.

 • #40

  Nella Damsma (vrijdag, 19 februari 2021 20:47)

  Nieuwe website aangemeld. In haar vaders glasatelier ‘Haarlem’ kwamen Nella's creatieve talenten boven en tot bloei. Tekenen kon ze altijd al en daarnaast leerde ze ook het brandschilderen van glas en het werken met emaille. Later richtte ze een eigen atelier voor emaille kunst op in Heemstede: Lama Holland. Hiervandaan vonden talloze wandplaten en gebruiksvoorwerpen van haar hand hun weg naar de kunsthandelaren in den lande.

 • #39

  Classic Camera Collection (vrijdag, 19 februari 2021 20:44)

  Classic Camera Collection. Wij verzamelen classic camera’s. We zijn met deze verzameling begonnen toen we op 23 maart 2013 op een rommelmarkt onze eerste classic camera kochten; een Coronet Twelve-20 uit 1950. Sinds die dag hebben we ongeveer 750 (film)camera’s, projectoren en accessoires verzameld. Onze collectie is nog niet compleet, er staan nog steeds een aantal camera’s op ons verlanglijstje.

 • #38

  Willem Kroon kunstschilder (zondag, 07 februari 2021 21:45)

  Nieuwe website aangemeld bij het Platform Online Musea.
  Willem Kroon kunstschilder (1946-2001) Opleiding: Vrije Academie te `s-Gravenhage /autodidact. Willem Kroon staat bekend om zijn vakkundig geschilderde werken, veelal een Hollands landschap met een fraai onheilspellend wolkendek, het prachtige lichtinval met de waterschittering laat een betovering achter.

 • #37

  Achterhoeks Virtueel Museum 1940-1945 (zondag, 07 februari 2021 21:42)

  Nieuwe website aangemeld op Platform Online Musea.
  Welkom bij het Achterhoeks Virtueel Museum 1940-1945. In Hengelo Gelderland was tot eind 2015 het Achterhoeks Museum 1940-1945 gevestigd. De geschiedenis van dat museum is nu samen met de pronkstukken, de meest bijzondere verhalen en het bijbehorende beeldmateriaal gebundeld in het boek Een kist vol oorlogsverhalen. Een unieke collectie en ongelofelijk veel materiaal met een persoonlijk verhaal.

 • #36

  Disney verzamelaars (maandag, 25 januari 2021 22:09)

  Nieuwe website toegevoegd. Deze website is gewijd aan onze Disney verzameling. Je kunt hier van alles vinden van speelgoed tot beeldjes en van stripboeken tot DVD´s. De verzameling is vooral toegespitst op originele Disney en Pixar items. Wij hopen dat je een magische tijd hebt bij het bekijken van deze site! met vriendelijke groet Albert & Jochum.

 • #35

  Brochure museum (vrijdag, 08 januari 2021 21:54)

  Nieuw aanmelding, Brochuremuseum. De doelstelling van het brochuremuseum is om folders van verdwenen merken (vergane glorie?) op het internet beschikbaar te maken, voornamelijk uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Nieuwsgierig geworden kijk dan op mijn website brochuremuseum.nl

 • #34

  Redactie Platform Online Musea (zondag, 13 december 2020 17:22)

  Vierentachtig certificaten uitgegeven voor het jaar 2021 aan de leden van het platform Online Musea. Ik ben trots op deze verzamelaars die allemaal bijzondere collecties hebben verzameld. Zij bewaren het erfgoed van Nederland en België. Gefeliciteerd met jullie prachtige websites met uiteenlopende verzamelingen. Iedere keer word ik weer verrast met de nieuwe aanwinsten van de leden van Online Musea. Ik wens iedereen fijne feestdagen en blijf gezond want dat is niet vanzelfsprekend. Groet Willem Helfrich.

 • #33

  Redactie Platform Online Musea (woensdag, 09 december 2020 12:42)

  Het jaar is bijna weer om en dan is er voor de redactie weer veel werk te doen. Alle deelnemende websites worden weer voorzien van een nieuw certificaat 2021. De websites worden regelmatig bezocht om te kijken of de website nog voldoet aan de richtlijnen van het keurmerk van het platform. De eigenaren van deze website krijgen dat feetback en eventueel tips om de website te optimaliseren voor de zoekmachines. De bezoekers van het platform kunnen dan rekenen op een veilige en werkende websites van de verzamelaars. Gelukkig zijn de online museums niet getroffen door de maatregelen van de overheid omdat alles online staat. De redactie

 • #32

  Dutch Vintage Animation (zondag, 15 november 2020 12:17)

  Website offline. Ondanks de toestemming van de erfgenaam, kwam er een claim van het ANP die meent rechten te hebben op oud beeld materiaal. Een grote domper, want als zij hun zin doorduwen, mag ik enkele honderden euro per foto gaan betalen. Terwijl in veel gevallen niet eens meer te achterhalen is wie de fotograaf was, los van het feit dat deze man allicht lang is overleden. Ik zie het er van komen dat ik de site ofwel helemaal moet opdoeken ofwel moet inkrimpen tot iets kleins. Hierover moet ik nog eens goed nadenken. Vooralsnog staak ik de werkzaamheden voor onbepaalde tijd. Voorlopig heb ik geen tijd om hier veel tijd in te steken. Jammer, jammer ….. Misschien tot een volgende keer, groet Arie

 • #31

  Vingerhoedjes (donderdag, 12 november 2020 12:12)

  Een vingerhoed is een klein, half bolvormig omhulsel dat over de vingertop kan worden geschoven. Het dient ter bescherming van de vingertop bij het werken met scherpe naalden bij het naaien of bij handwerk. Het behoedt de vinger tegen onverwachts prikken. De vingerhoed is een verzamelaarsobject geworden. Ik ben geen bedrijf of verkoop instelling of postorderbedrijf. Het enige wat ik beoog is het tonen van mijn verzameling. Kijk maar eens op mijn website. www.vingerhoedjes.net

 • #30

  Luchtwachtdienst (donderdag, 12 november 2020 12:10)

  Nieuwe website toegevoegd van Eabe Boonstra. Via deze pagina en onze display laten we het werk zien van een vrij onbekende groep vrijwillige Nederlandse militairen, nm die van de Luchtwachtdienst in de periode 1939-1940. Nieuwsgierig maar op de website, kijk nu maar op: www.luchtwachtdienst1939-1940.nl/

 • #29

  Maand vd Geschiedenis (zondag, 01 november 2020 20:52)

  Het is weer voorbij, oktober de Maand vd Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Thema 2020: Oost/West heeft Museum Blokhuispoort weer veel extra bezoekers opgeleverd. Het verhaal van Eric de Lyon is door vele bezoekers gelezen, een bijzonder verhaal met een tragische afloop. Het verhaal is te lezen op de website. https://www.blokhuispoort.nl/maand-van-de-geschiedenis/

 • #28

  Mobilisatie (zondag, 25 oktober 2020 19:59)

  Nieuwe website toegevoegd onder Militari "MOBILISATIE" Collectie Honger Naar Bevrijding is een particulier initiatief. De collectie omvat een aantal deelverzamelingen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Eén van die deelverzamelingen betreft het Nederlandse leger voor 1940. Deze verzameling bestaat uit onder andere foto's, uitrustingsstukken, uniformen en boeken. Op deze website wordt aandacht besteed aan de mobilisatie van het Nederlands leger in 1939-1940 en de rol van het leger in de eerste oorlogsdagen.

 • #27

  Redactie (zondag, 11 oktober 2020 14:56)

  Voor de login ledenpagina is er een nieuwe code aangemaakt. Dit i.v.m. de veiligheid dat een code regelmatig moet worden aangepast. De leden kunnen een verzoek indienen voor een nieuwe code bij de redactie.

 • #26

  Redactie Online Musea (woensdag, 26 augustus 2020 17:09)

  Helaas moet ik berichten dat de competitie "Mijn Topstuk" niet doorgaat omdat er te weinig aanmeldingen zijn van de leden. Ook moet ik melden dat de nieuwsbrief die iedere maand wordt verstuurd komt te vervallen. De laatste nieuwsbrief wordt op 30 november 2020 verstuurd naar de leden. Op de website is een nieuw item "Blog"toegevoegd, eigenlijk weer actief gezet. Hier komen de nieuwtjes te staan en is voor iedereen te lezen. Groet van de redactie W.Helfrich

 • #25

  Vincent Stittelaar (woensdag, 01 januari 2020 20:00)

  Lieve (verzamel-)vrienden, niks happy 2020. Vannacht is 1 van mijn ergste nachtmerries werkelijkheid geworden. Mijn complete huisraad is verbrand: studiemateriaal, al mijn boeken, jeugd zaken, kleding, mijn complete collecties memorabilia Vredespaleis, 2 Vredesconferenties, Haagse items, theeblikken, alles is verbrand. Alles stond ivm mijn zeer recente verhuizing - en het nu tussen adressen verblijven - opgeslagen bij Shurgard in Zoetermeer. Van het pand en alles daarin is letterlijk niks meer over. Ik heb het een paar uur geleden van zeer nabij zelf kunnen aanschouwen. Het wordt ook vandaag nog gesloopt ivm instortingsgevaar. In een paar uur is mijn tastbare verleden verbrand. Mijn hobby is hiermee ook tot een nooit verwacht en onverwachts einde gekomen. Ik bevat het nog niet maar dat zal komende tijd wel gebeuren. Bizar, leeg, onwezelijk, verdriet, knoop in mijn maag, al deze woorden en meer ....

 • #24

  Redactie (donderdag, 26 december 2019 21:43)

  Alle leden van het Platform Online Musea hebben een nieuw certificaat gekregen voor het jaar 2020. . Veel verzamelaars kunnen niet aan de museumnorm voldoen, daar zijn vele redenen voor. Voor deze groep verzamelaars willen wij de drempel laag houden zodat zij ook een vorm van een keurmerk en certificaat kunnen krijgen.

 • #23

  Saidoff (vrijdag, 05 april 2019 21:35)

  Wij verwelkomen een nieuw lid van Platform Online Musea. A. Saidoff (g.1961), bewondert het werk van de Nederlandse schilders uit de 17e eeuw. Het bestuderen van vele kunstwerken van de oude meesters en vooral het blijven experimenteren met de materialen en de onderwerpen, brachten hem de vaardigheid om op verantwoorde en ambachtelijke wijze realistische schilderijen te maken. Nieuwsgierig geworden, kijk maar op de website www.saidoff.nl

 • #22

  Ambassadeur Online Musea (zaterdag, 05 januari 2019 15:45)

  Ambassadeur
  Wil jij ook een ambassadeur worden van Online Musea? Vind je het leuk om nieuwe contacten te maken en het concept Online Musea promoten. Schrijf je regelmatig over je eigen verzameling op social media zoals Facebook en Twitter? Ben je een beetje trots dat je het keurmerk van Online Musea hebt verdient. Als ambassadeur is promoten je hoofddoel om Platform Online Musea een begrip maken in Nederland en België. Denk je dit is leuk om als ambassadeur naar buiten te treden voor Online Musea, meldt je dan aan en omschrijf waarom jij een ambassadeur wil worden van Platform Online Musea.

 • #21

  De Amerikaan (maandag, 26 november 2018 21:10)

  De Amerikaan- Collection US badges, patches and caps.
  Welkom op mijn site de-Amerikaan.nl . Sinds 2013 ben ik een verzamelaar van Amerikaanse politie badges (borstemblemen), patches (mouwemblemen), politiepetten (visor caps, campaign en trooper hats) en helmen. Mijn collectie bevat badges, patches en caps van alle staten van de Verenigde Staten van Amerika. Om mijn hobby en collectie te delen met andere liefhebbers is het idee ontstaan voor deze online museum. Graag kom ik in contact met andere verzamelaars om mijn verzameling uit te breiden, aan te vullen en informatie te verzamelen. Groet Michel Nooijens.

 • #20

  Havank (zondag, 25 november 2018)

  Havank (Hans van der Kallen, 1904 - 1964) schreef een kleine dertig detectives. In de meeste ervan speelt 'De Schaduw' - monsieur Charles C.M.Carlier - de hoofdrol. Men herinnert zich hem vooral om diens fameuze uitspraak: ‘Merkwaardig, om niet te zeggen hoogst merkwaardig…’ Wil je meer lezen kijk dan op de website. Vriendelijke groet Jan Bommerson

 • #19

  Redactie Online Musea (vrijdag, 05 oktober 2018 22:30)

  Platform Online Musea heeft nu een nieuw logo voor het keurmerk. Er zit geen jaartal meer in het logo zodat ieder jaar het logo niet hoeft te worden vervangen. Het certificaat wordt nog wel ieder jaar uitgegeven nu ook met het nieuwe logo. De nieuwe logo's voor de leden staan op de ledenpagina.

 • #18

  Top 5 online Musea (woensdag, 15 augustus 2018 15:42)

  Ben jij wel een cultuurliefhebber, maar heb je geen zin in lange wachtrijen, drukte in het museum of een (fikse)entreeprijs? Bezoek dan eens een online museum. De website online-musea heeft een grote verzameling van alle virtuele musea in Nederland. Vanaf nu kun je dus gewoon een museum bezoeken vanuit je luie stoel! Bekijk de top 5 online Musea in Nederland

 • #17

  Gevangen in Glas (woensdag, 15 augustus 2018 15:40)

  In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een
  selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek,
  willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het
  gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk
  zijn via de volgende URL(s):
  https://www.gevangeninglas.nl/

 • #16

  Friese Volk (woensdag, 15 augustus 2018 15:37)

  In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):
  https://www.friesevolk.nl/

 • #15

  WO I verzameling (woensdag, 15 augustus 2018 15:36)

  Trots onze website is erkend bij de Koninklijke Bibliotheek. In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):
  https://www.wo-1.nl/

 • #14

  VIP arrangementen (zaterdag, 03 maart 2018 17:11)

  Vip arrangementen in de directiekamer van DeBlokhuisPoort te Leeuwarden. Durf jij het aan met maximaal 10 personen ruim twee uur de wereld van het gevangeniswezen in te gaan. Unieke verhalen die je nog nooit hebt gehoord, beelden die je nog nooit hebt gezien. Beleef onder begeleiding van oud gevangenispersoneel de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland. kijk op blokhuispoort.nl

 • #13

  Politiemuseum Weert (donderdag, 04 januari 2018 22:16)

  Mijn naam is Djody Jetten en ik ben 18 jaar oud, Ik woon Nederweert-eind, nabij Weert. Ik studeer verpleegkunde in Eindhoven. Zelf dus zeker géén agent, maar wel veel connecties en verzamelaar. Wat 2 jaar terug is begonnen met één politie pet van de gemeentepolitie, is nu uitgegroeid tot een heuse verzameling van binnen en buitenland. Ik hoop dat u voldoende te zien krijgt en wanneer u zelf iets heeft liggen hoor ik graag van u. Ik verzamel vooral regiopolitie, nationale politie en buitenlands. Welkom op mijn nieuwe website, Groetjes Djody

 • #12

  Ambassadeur Platform Online Musea (woensdag, 20 december 2017 17:31)

  Wij verwelkomen een nieuwe ambassadeur van Platform Online Musea. DenRon Collections, de naam zegt het al……….wij zijn Dennis & Ron. Onze grote passie is ons Vorstenhuis en aangezien we beiden enorme bewondering hebben voor Hare Majesteit Koningin Wilhelmina ontstond het idee om zoveel mogelijk herdenkingsitems van deze fascinerende koningin in een verzameling bijeen te brengen.

 • #11

  Redactie Online Musea (dinsdag, 12 december 2017 22:16)

  De rubriek OORLOG is gewijzigd in MILITARIA, Iano van www.dutchhelmets.nl heeft dit voorstel ingediend. Na overleg met de verzamelaars uit de rubriek "oorlog" is het aangepast. Het woord Militaria past beter bij de verschillende verzamelingen. redactie Online Musea

 • #10

  Gevangen in Glas (vrijdag, 01 december 2017 16:53)

  Op 1 dec 2017 is na twee jaar de website "Gevangen in Glas" online gebracht. 1804 glasplaten met gezichten van veroordeelden tussen 1880 en 1935 werden zij gefotografeerd met de Richard Maddox methode. Vele namen zijn gevonden bij de glasplaten, helaas zijn ze niet alle namen gevonden. www.gevangeninglas.nl kijk maar eens of je een familielid kunt vinden.
  Met vriendelijke groet Willem

 • #9

  Redactie Online Musea (zondag, 12 november 2017 19:29)

  Keurmerk 2018
  De websites van de leden hebben het keurmerk 2018 van Platform Online Musea gekregen met een certificaat. Omdat het Platform voor kwaliteit gaat zijn er helaas een paar websites niet door de check heen gekomen. De leden met het keurmerk krijgen ondersteuning bij het promoten van de (museale) collectie. Het wordt weer een mooi 2018 met verrassende collecties van verzamelaars en wij zullen de nieuwe leden met open armen ontvangen.
  Met vriendelijke groet. Willem

 • #8

  Erik Beerling (zondag, 29 oktober 2017 19:58)

  VOETBALHELDEN
  Een overzicht van voetbalplaatjes die in Nederland zijn uitgegeven. Het overzicht is niet compleet. Er valt nog veel te verzamelen en in de getoonde verzameling is sprake van een persoonlijke voorkeur. Voetbalplaatjes worden sinds het begin van de vorige eeuw in Nederland uitgegeven. Aanvankelijk was het een product dat de verkoop van andere artikelen, zoals sigaretten, chocolade of kauwgom moest stimuleren. Ook nu zijn er nog bedrijven die hun omzet proberen te verhogen door voetbalplaatjes aan te bieden.

  In 1968 begon de firma Vanderhout met de verkoop van voetbalplaatjes. In navolging van het Italiaanse bedrijf van de gebroeders Panini, bracht Vanderhout zakjes met 8 voetbalplaatjes op de markt. Deze plaatjes konden in het "Voetbalsterren" album geplakt worden. Het compleet maken van zo'n album zorgde er voor dat er spontaan ruilbeurzen op schoolpleinen ontstonden. Veel plezier op mijn site. Erik Beerling

 • #7

  Redactie Online Musea (zaterdag, 14 oktober 2017 12:49)

  Mijn Topstuk 2017
  Platform Online Musea 14-10-2017
  Platform Online Musea is een gratis dienst voor museale verzamelaars die een verzameling online aanbiedt. Het platform voor (museale) verzamelaars maakt de winnaars bekend die deel hebben genomen aan “Mijn Topstuk”. De verzamelaars hebben het mooiste item uit hun collectie opgegeven als Topstuk. Deze Topstukken werden beoordeeld voor een Juryprijs en Publiekprijs.
  De jury werd gevormd door museumactueel.nl en de drie winnaars zijn:
  1. DenRonCollections met het topstuk “Bord Wilhelmina 1898”
  2. Spanvis met het topstuk “Lemmer”
  3. Antiekgereedschap met het topstuk “Theodoliet met Statief”
  Het publiek gaf de topstukken punten en de drie winnaars zijn:
  1. De vergeetachtige vijftiger (Suske en Wiske) met het topstuk “Sprietatoom”
  2. Spanvis met het topstuk “Lemmer”
  3. Kristalscanner met het topstuk “Frequentietabellen”
  De details kunt u lezen op www.online-musea.nl kies de menuoptie: Mijn Topstuk
  Redactie: W. Helfrich Platform Online Musea

 • #6

  Redactie Online Musea (woensdag, 11 oktober 2017 22:20)

  De certificaten, rapporten van publieksprijs, juryprijs, logo's staan klaar voor de prijsuitreiking "Mijn Topstuk" op 14 oktober 2017

 • #5

  Redactie (zaterdag, 30 september 2017 12:40)

  Voor de leden zijn alle verzonden nieuwsberichten weer zichtbaar. Login op de ledenpagina en kijk de verzonden nieuwsberichten terug.

 • #4

  Verzamelaarsbeurs te Veghel (woensdag, 13 september 2017 21:05)

  Verzameling strijkbouten op de
  verzamelaarsbeurs te Veghel.
  Zondag 17 september houdt Stichting Verzamelbeurs Veghel een verzamelaarsbeurs met een expositie strijkbouten in Wijkgebouw “De Golfstroom” gelegen aan de Witte de Withstraat 24 te Veghel-Zuid.
  Om half tien tot half één zijn de deuren geopend voor het publiek.
  Zondag 17 september houdt Stichting Verzamelbeurs Veghel haar maandelijkse verzamelaarsbeurs. De verzamelaars kunnen dan weer hun hart ophalen, met het uitbreiden van hun verzameling door middel van uitwisseling van hun meegebrachte spulletjes en hun dubbele waren te ruil aan te bieden. Er is vraag en aanbod van postzegels, munten, bankbiljetten, winkelwagenmunten, communie-schoolprentjes, miniatuurauto's, ansichtkaarten, bidprentjes, flippo´s, keycords, kwartetten, lucifersetiketten, markclips, pennen met opschrift, pin’s, sigarenbanden, sleutelhangers, speelkaarten, speldjes, stripboeken, suikerzakjes, telefoonkaarten, theezakjes, en nog veel meer.
  Op deze verzamelaarsbeurs is ook weer een expositie te bezichtigen. Dit keer exposeert Herma uit Heemstede en Tilly uit Haaren op de verzamelbeurs, beiden 63 jaar en verzamelaars van strijkbouten en strijkattributen. Ze hebben respectievelijk ruim 800 en 700 bouten thuis. De verzamelingen begonnen zoals gewoonlijk met eentje als decoratie op een keukenkachel of schoorsteenmantel en voor ze het wisten hadden beiden een groot aantal ijzers en gingen ze zich verdiepen in de verschillen tussen kachel- en houtskoolbouten, doosijzers, ei-ijzers en plooimachines. Toen Herma ongeveer 1500 strijkbouten en was-attributen had, is ze zich gaan specialiseren in plooimachines. De mooiste machines zijn nu beter zichtbaar tussen alle apparaten. De meesten komen uit Engeland en Verenigde Staten en Frankrijk. In Nederland gebruikte men een houten plankje met een rolletje.
  De verzameling van Tilly is nog heel breed en bevat alles van voor het elektrische tijdperk. Haar grootste ijzer is een houtskoolbout uit Afghanistan van bijna 7 kg. De zwaarste in de verzameling, een kleermakersijzer, weegt bijna 10 kg. Een mooi klein ijzertje uit haar verzameling is een ovaal kachelboutje van 9,5 cm lang om kanten mutsjes te strijken. Wereldwijd hebben beiden contact met collega verzamelaars en op bijeenkomsten en beurzen zoeken zij nog steeds naar uitbreiding van hun verzamelingen. Herma en Tilly hoopt op de verzamelaarsbeurs in Veghel meer contacten te kunnen leggen met medeverzamelaars van strijkbouten. Is uw interesse gewekt of heeft u nog iets aan de verzameling van Herma en Tilly toe te voegen dan bent u van harte welkom op de verzamelaarsbeurs van 17 september in de Golfstroom.

  Stichting Verzamelbeurs Veghel geeft zondag ook weer het 13e winkelwagenmunt met karikatuurafbeelding van een verzamelaar uit. (serie van 16 winkelwagenmunten) Elke maand verschijnt er één winkelwagenmunt in een oplage van 100 stuks. Wilt u in aanmerking komen voor een winkelwagenmunt moet u er snel bij zijn want OP=OP.
  Het zal dus, ook al verzamelt u niets, toch alleszins de moeite waard zijn om eens binnen te lopen, op onze verzamelaarsbeurs. Iedereen is welkom die een kijkje wil komen nemen of wil ruilen. Bekijk ook eens onze website http://www.verzamelbeursveghel.nl
  Voor inlichtingen Marcel Bosch tel./fax 0413 – 367786 of
  E-mail verzamelbeursveghel@onsbrabantnet.nl
  Entree Volwassen € 1,-
  Jeugd t/m 12 jaar gratis

 • #3

  Privé verzameling WO I (zondag, 10 september 2017 16:05)

  De grootste particuliere verzameling van Noord-Europa. De privé collectie van een Leeuwarder. Ruim 30 jaar verzamelen van artikelen en goederen uit de Eerste Wereldoorlog. De voorwerpen zijn gevonden in Frankrijk en zijn grotendeels opgegraven in de gronden van het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. Deze unieke privé collectie (totale collectie is geschat op 120.000 euro) wordt te koop aangeboden. Deelverkoop is nu ook mogelijk.

 • #2

  Finders Keepers (vrijdag, 25 augustus 2017 17:11)

  Opvallend aan Finders Keepers is de ambitie om allereerst het fenomeen verzameling en de activiteit van het verzamelen zichtbaar te willen maken, voordat de karakteristiek van een individuele verzamelaar of de liefde voor het object wordt verkend. Finders Keepers hanteert bovendien een geheel eigen invulling van het begrip design als equivalent van productvormgeving. MacGuffin: ‘Design reikt immers verder dan het ontwerp van het goede ‘functionele’ object, maar gaat tevens in op het maken en het verbeelden zelf en reflecteert op al die relaties die wij dagelijks onderhouden met al die spullen, die ons omringen.’
  Met de keuze voor MacGuffin als curator is tevens gekozen voor een tentoonstelling die zich manifesteert als een driedimensionale variant van het tijdschrift. De mentaliteit, het perspectief en de identiteit van het tijdschrift worden in de tentoonstelling zo dicht mogelijk benaderd, mede dankzij de inzet van Sandra Kassenaar die als grafisch ontwerper zowel bij het tijdschrift als de tentoonstelling Finders Keepers betrokken is. Het ruimtelijke model is ontworpen door Ira Koers en Roelof Mulder. Zij hebben het interieur van de eerdere tentoonstelling Designing the Surface, ontworpen door bureau Monadnock, als startpunt genomen voor een transformatie van verschillende tentoonstellingspaviljoens in een architectonisch landschap. Dat landschap maakt zowel de oneindigheid van het fenomeen verzameling zichtbaar als de specificiteit van iedere verzameling.
  Finders Keepers toont privécollecties van een bijzondere omvang en specialisatie. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 3.000 timmermanspotloden en 150 verschillende soorten handboeien te zien. MacGuffin spoorde overal ter wereld collecties op van flessen, wieldoppen, bakstenen, kentekenplaten, touwen en spijkerbroeken. Bruiklenen komen uit landen als Japan, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Engeland. De Britse verzamelaar Charles Brooking is vertegenwoordigd met een uiterst bescheiden deel van zijn megalomane verzameling bouwkundige onderdelen. Voor Finders Keepers doet hij tijdelijk afstand van 30 complete trappen die hij vooral uit slooppanden heeft weten te redden. Brooking en enkele andere verzamelaars komen zelf aan het woord in een reeks videoportretten, die bovendien de natuurlijke habitat van de verzameling in beeld brengen.
  Er zijn ook verzamelingen te zien van kunstenaars, zoals de lepelverzameling van Jurgen Lehl en een collectie hoofddeksels van Seth Siegelaub. In afzonderlijke satelliet-presentaties gaat Finders Keepers nader in op bepaalde typen verzamelingen, zoals de verweesde verzameling, de immateriële verzameling en een collectie die de hele wereld wil omspannen, met daarin bijvoorbeeld de collectie schrijfmachines van W.F. Hermans die dakloos dreigde te worden totdat de Stichting Onterfd Goed de boekhandel Limerick in Gent bereid vond dit erfgoed te adopteren. Allan Lomax’ wereldberoemde archief van ‘field recordings’ illustreert de betekenis van de immateriële collectie. Op diverse plekken op aarde maakte hij duizenden opnamen en interviews waarmee hij de lokale volksmuziek (zoals de Amerikaanse blues) wist te conserveren en een nieuw bestaansrecht gaf. Eén satelliet wordt gebruikt om ook de collectie van Het Nieuwe Instituut in de tentoonstelling te representeren. Zo toont Finders Keepers bijvoorbeeld 867 kroontjespennen uit het archief van architect Jan Wils en een serie mini-maquettes van Gerrit Rietveld die hij vervoerde in sigarendoosjes.

 • #1

  Online Musea (vrijdag, 25 augustus 2017 16:03)

  14 oktober 2017 worden de winnaars van Mijn Topstuk bekend gemaakt. De juryprijs en een publieksprijs. Voor de stemmers die een e-mail adres hebben achtergelaten trekken wij een aantal eruit en zij ontvangen een leuk attentie.