Virtueel toverlantaarnmuseum 'de Luikerwaal'


Toverlantaarns

Op deze site vindt u informatie over één van de belangrijkste uitvinding van onze geschiedenis, de voorloper van de film- en diaprojector, van televisie, video en alle moderne multimedia. Eeuwenlang was zij een bron van vermaak voor jong en oud.

 Een bron van kennis ook, voor studenten en wetenschappers. Een apparaat met een naam die geheimzinnig en romantisch klinkt: de Laterna Magica, de toverlantaarn. De site biedt interessante artikelen over de geschiedenis van de toverlantaarn en lantaarnplaten, de uitvinders, de oudste toverlantaarn ter wereld, optisch speelgoed uit de tijd voor de cinema en een zeer uitgebreide lijst met leveranciers en fabrikanten van optische artikelen.

 

Veel foto's, beschrijvingen en catalogi van toverlantaarns en lantaarnplaten. Ook de 'bijverschijnselen' komen uitgebreid aan bod: verhalen voor de jeugd, moderne lantaarnisten, trade cards, tussen kunst en kitsch, prentbriefkaarten, boeken en stripverhalen en ontzettend veel andere wetenswaardigheden en curiositeiten. De site is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. 


"Mijn Topstuk" Toverlantaarn

Het is zeker niet het duurste, bijzonderste of waardevolste stuk uit mijn verzameling. Ik heb echt wel mooiere en interessantere toverlantaarns in mijn kasten staan, maar toch was en is en zal altijd deze kleine, simpele toverlantaarn mijn topstuk blijven.

 

Het was namelijk mijn eerste en net als in de liefde vergeet je je 'eerste' nooit meer. Ik vond hem een jaar of vijfentwintig geleden op een rommelmarkt, was meteen verliefd en werd al snel daarop een verzamelaar. Mijn verzameling groeide, maar die eerste, die is mij nog steeds het liefst.

Toverlantaren

Fotoalbum

Website


Winkel

 

De Webmaster van 'de Luikerwaal'.
Ik ben altijd op zoek naar boeken, tijdschriften, catalogi, enz. over toverlantaarns e.d. Ook goede ideeën voor mijn website zijn zeer welkom.

Certificaat 2018

Certificaat Toverlantaarns de Luikerwaal