Vredespaleis Den Haag


Digitale Vredespaleismuseum

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en om mijn collectie te tonen aan een ieder die daar interesse in heeft, heb ik medio mei 2013 besloten om mijn eigen virtuele Vredespaleismuseum te creëren. 

Met enige hulp heb ik op de dag van het eeuwfeest, 28 augustus 2013, mijn website gelanceerd. Mijn omvangrijke en bijzondere collectie, die de tijdsperiode van ongeveer 1900 tot op heden bestrijkt, bestaat uit honderden objecten gemaakt van verschillende materialen en in alle vormen, maten en kleuren. Naast objecten met daarop het Vredespaleis afgebeeld, bestaat de verzameling uit objecten gerelateerd aan 'de stichter' van het Vredespaleis, Andrew Carnegie.

 

Om de collectie overzichtelijk te presenteren, is deze in ongeveer 50 categorieën verdeeld. Een leuk bijkomend feit vind ik dat sommige objecten tezamen weer een unieke deelcollectie vormen. 

 

Mijn Topstuk "Vredespaleis op schotel"

Ondanks het feit dat meerdere topstukken onderdeel uitmaken van mijn collectie Haagse Vredesconferenties - en Vredespaleis memorabilia, was de inbreng voor ‘mijn topstuk 2017’ snel gevonden. De imposante schotel op de foto is namelijk uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het Vredespaleis. Deze opening vond plaats op 28 augustus 1913. Omdat een afbeelding of directe link naar het Vredespaleis op de schotel ontbreekt moet je de achtergrond ervan weten om deze te verbinden met dit memorabele Haagse moment.

 

Dat maakt het voor mij extra bijzonder om zo’n zeldzaam mooi object, in de nieuwstaat waarin het zich bevindt, tot mijn collectie te mogen rekenen. Dit naast de schitterende krachtige uitstraling van het geheel. De aardewerk schotel, in Nieuw Delfts lusterware stijl, is ruim 33 cm in doorsnede. Door het lusterglazuur heeft hij een schitterende parelmoerachtige gloed over zich. Er zijn door de Koninklijke fabriek ‘De Porceleyne Fles (Delft) slechts 100 exemplaren van geproduceerd en door het handwerk is geen exemplaar gelijk.

 

De afbeelding toont een zittende vrouw, links geflankeerd door de personificatie van 'Justitia' met weegschaal en rechts door 'Vrede' met palmtak. Onderaan is de schotel voorzien van de tekst ‘anno 1913’ met daartussen een gedeeltelijke afbeelding van het wapen van Den Haag namelijk de ooievaar en daaronder de Latijnse tekst 'PAX INTERRAS VENIAT'. Op de achtergrond is het geheel opgevuld met florale motieven.

 

Tot slot: een collectie komt tot stand met de hulp van anderen en zo geschiedde. Met dank aan deze andere verzamelaar beschouw ik dit bord dan ook als mijn topstuk.

Vredespaleis op schotel

Fotoalbum

Website

Winkel

 

Als verzamelaar ben ik altijd op zoek naar nieuwe aanwinsten. Omdat Vredespaleis-memorabilia niet in grote getale worden aangeboden is mijn zoektocht altijd een uitdaging. Een beetje extra hulp is dan ook meer dan welkom. 

Certificaat 2018

Certificaat Vredespaleis