Gevangen in Friesland


Gevangen in Friesland. Friesland sluit ook zijn misdadigers op en door de eeuwen heen is dat op verschillende manieren ten uitvoer gebracht. In de Middeleeuwen speelden kerk en geld een belangrijke rol in het geven van straffen.

In kerkers, burchten, kastelen, blokhuizen, gevangenissen en inrichtingen worden mensen gevangen gehouden ter bescherming van de maatschappij. Friesland kent vandaag de dag nog maar een gevangenis. PI Leeuwarden is zowel een Huis van Bewaring als een gevangenis met capaciteit voor ongeveer 280 gedetineerden. De mensen in de Middeleeuwen werden gedreven door angst. De kerk speelde daar op in. Als je je maar hield aan hun regels was het goed.

Mijn Topstuk "Crackstate"

Oord van verschrikking

De gevangenis achter Crackstate 1944 - 1945 Samenstelling en redactie: drs. A. T. Geerdink Uitgegeven ter gelegenheid van de onthulling van het gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers van de voormalige gevangenis achter Crackstate. 15 april 1995.  

 

De wûnen binne hiele, de groeden bliuwe. 

 

De gevangenis van Heerenveen die ooit achter Crackstate stond, hoort in deze lugubere rij thuis. Van oktober 1944 tot april 1945 was Het Huis van 8ewaring de uitvalsbasis van het SD Kommando Kronberger. Honderden mannen en vrouwen uit Friesland, Drenthe en de Kop van Overijssel werden er door toedoen van dit niets ontziende commando opgesloten, verhoord en niet zelden gemarteld. Tientallen overleefden hun verblijf in Crackstate niet.

 

In dit boekje komen vier ooggetuigen aan het woord die aan den lijve hebben ondervonden wat het betekende om 'achter Crackstate te zitten'. Hun verhalen geven een indringend beeld van het leven in deze 'hel van het Noorden' en van de heldhaftige bevrijding van de gevangenen op 14 april 1945.

Fotoalbum

Website

 

Mobielvriendelijke website

Getest door Google op 11-11-2017


Winkel

 

Wij verkopen geen artikelen wel zijn wij opzoek naar verhalen en artikelen die met ons thema te maken heeft, n.l. gevangen is Friesland. 

Certificaat 2018

Certificaat Gevangen in Friesland