WO1 verzameling


De grootste particuliere verzameling van Noord-Europa. De privé collectie van een Leeuwarder. Ruim 30 jaar verzamelen van artikelen en goederen uit de Eerste Wereldoorlog. De schuur staat vol met militaria.

Tientallen granaten, gasmaskers, originele posters, een katapultachtige West spring gun waarvan er in de wereld nog maar twee over zijn en een oorkonde met de handtekening van keizer Wilhelm II. Stuk voor stuk authentieke voorwerpen. "Ik heb de grootste particuliere verzameling van Noord-Europa. Genoeg materiaal voor een klein museum.”

 

Zelf is hij een pacifist, maar de oorlog fascineert hem, zegt de Leeuwarder over zijn verzameldrift. "Oorlog is het verschrikkelijkste dat een mens kan overkomen. Sommige mensen vinden mij daarom wat vreemd, maar die moeten zich erin verdiepen. Dan komt de interesse en het begrip van zelf. Want oorlog is onderdeel van cultuur. Het heeft een grote weerslag op een bevolking en vormt dus mede de cultuur van een volk.” Op militair gebied was de Eerste Wereldoorlog een experimentele oorlog.

 

Mijn Topstuk "West Spring Gun"


De West Spring Gun was een soort van katapult met 24 springveren die was ontwikkeld door kapitein A. West om vanuit een loopgraaf een handgranaat weg te slingeren ( de Mills Nr.21 "R"), Het voordeel was dat dit wegslingeren van een handgranaat vrijwel geluidloos was zodat de vijand hierdoor verrast zou worden. De eerste katapult verschenen aan het front in juli 1915. Het wapen was geen succes, want het was lomp en onhandig in de nauwe loopgraven. In maart 1916 werd het wapen afgedankt. Er zijn nog maar twee West Spring Guns op de wereld zover ik weet. Wil je meer weten bezoek mijn website.

Fotoalbum

Website

 

 

www.wo-1.nl

 

Mobielvriendelijke website

Getest door Google op 11-11-2017


Certificaat 2018

Certificaat WO1 verzameling