Antiekgereedschap


Mart van Gompel

Mijn naam is Mart van Gompel, gepensioneerd uitvoerder in de bouw, woonachtig in Reusel (NB, Nederland) Mijn verzameling bestaat uit vele soorten en maten antiek gereedschap en aanverwante materialen.

Ook ben ik in eigenaar van een gerestaureerde Volvo Amazon en heb ik vele oude tractoren in mijn bezit gehad waaronder een Hela Lanz, Vierzon 201, Farmall Super BMD smallspoor, MAN AS440A, Renault Super 5D en een Hanomag R35 uit 1957. Neem gerust eens een kijkje op mijn site om mijn verzameling te bekijken. Veel kijkplezier. 


Mijn Topstuk


Mijn Topstuk
Theodoliet met Statief
Theodoliet met Statief

"Mijn Topstuk" Theodoliet met Statief

Theodoliet met Statief.

Merk en type : Director MK1   1219.

Bouwjaar omstreeks 1910 (Engeland)

 

Theodoliet, Brits meetinstrument uit de landmeetkunde, is ruim 100 jaar oud. Voor die periode werd de theodoliet gezien als hoogstaand Brits vernuft. Dit exemplaar is als kijker gebruikt in WO1 om hoeken te meten voor de artillerie. Zowel horizontalen als verticale hoeken.

 

Met behulp van een theodoliet en complexe trigonometrische berekeningen werden de coördinaten bepaald waar de vijandelijke batterijen opgesteld stonden.

Er zijn div. markeringen van het leger aangebracht op de deze theodoliet.

 

Dergelijk markering wordt "Ministry Broad Arrow" genoemd. Alle Britse kijkers die door het leger werden gebruikt tijdens WO1 werden voorzien van deze markeringen op vaste delen van de kijker. Dit exemplaar, met origineel statief en kist, is in bijzonder goede conditie.

 

Het gaat om fotoboek 4 waar de afbeeldingen te zien zijn op onze website. 

 

We hebben dit exemplaar over genomen van een man waarvan de vader van overleden was. Tijdens het opruimen van het huis en zolder kwamen ze de theodoliet tegen.

 

Dit is "Mijn Topstuk" 2017, met vriendelijke groeten Mart van Gompel en zonen. www.antiekgereedschap-mart.nl


Bij het achterlaten van je e-mailadres doe je mee aan een prijzentrekking in de herfstvakantie van 2017.     > Deelnemers <

"Mijn Topstuk" Theodoliet met Statief
Email:
Ik geef 1 punt
Ik geef 2 punten
Ik geef 3 punten

Fotoalbum

Website

 

Mobielvriendelijke website

Getest door Google op 31-08-2016


Certificaat 2017

certificaat Antiekgereedschap

Contact Antiekgereedschap

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.